top of page
2018wit.jpg

Raf ontwierp een zonnefiets die licht omzet in snelheid, een combinatie van spierkracht en zon. De fiets werd ontworpen uit eigen nood, voor werfbezoeken of boodschappen op een gezonde en duurzame manier.

 

In 2018 nam Raf ermee deel aan de Sun Trip en won deze internationale race voor zonnefietsen van Lyon tot China. Hij fietste een slordige 12.000 km in slechts 44 dagen en daarmee luidde hij meteen een nieuw tijdperk van duurzaam mobiliteit in.   https://www.youtube.com/watch?v=loXW2kyaftE

Voor zijn concept ontving hij in 2010 de Eco Design Award

Deze nieuwe inspirerende vorm van landreizen maakt de ‘beleving’ intens en doet de blik verruimen. Helaas zijn zonnefietsen slechts een niche voor experten en techneuten. Terecht, want bij de laatste race naar China bleek nogmaals dat winnen niet louter een kwestie is van snelheid en stuurmanskunst. Materiaalpech is het grootste risico. Wie de mechaniek meestert kan zorgeloos reizen en daarom heeft Raf samen met het Fietslab-team in 2020 een nieuw model gebouwd.

DSC_7215.JPG
DSC_6515.JPG
2021.jpg

Alle klassieke fietsonderdelen zijn herbekeken en verfijnd, op massaproductie afgetoetst.

  • Riem: De ketting is vervangen door een eenvoudige riem. Gedaan met smeren na elke regenbui. Een riem gaat langer mee en is eenvoudig te verwisselen met een opening in het frame.

  • Pinion: De stoffige derailleurs zijn vervangen door een ingebouwde versnellingsbak.

  • De HS 3540 Crystalyte motor heeft koelvloeistof en een eenvoudige steekas. Even het wiel uitlichten is nu kinderspel.

  • Stabieler frame is een nieuwe Pino 2021 met betere lasnaden en grotere buisdiameters, ruimte genoeg voor alle kabels veilig in weg te werken. Het frame is telescopisch

  • De batterij heeft bluetooth en 4G. Info als laadstatus, spanning en t° lopen niet meer via kleine kabeltjes naar een display op het stuur, maar verschijnt gewoon op je smartphone waar je ook bent. Als er een schaduw op je fiets valt komt er een waarschuwing. Zo moet je niet telkens je fiets in het oog houden. 4G zorgt voor een antidiefstal en laat controle toe van de wedstrijdorganisatie.

  • De windkuip met zonnecellen zorgt voor minder windweerstand en extra zonne-energie.

  • Een trekhaak maakt van deze fiets een echt trekpaard. Er kunnen twee soorten aanhangkarretjes mee. Lichte monowheeltrailer (zonnetrailer) of een zwaardere tweewielkar (kajaks tot 40kg).

  • Trapgenerator.

Twee personen op één fiets. Slechts één riem en zonder ketting. NO OIL, NO CHAIN

Het meest innovatieve aan deze fiets is dat de eerste persoon geen ketting meer heeft. Deze trapt op eigen ritme zijn energie rechtstreeks naar de batterij. Een onzichtbaar kabeltje vervangt de lange ketting, zo zijn de pedalen eenvoudig verstelbaar. Wie alleen rijdt, schuift de trapas er gewoon af.

 

Het basisframe is een nieuwe Pino 2021 van Hasebikes. Zijn telescopisch frame en sterke lasnaden, maakt hem ideaal als speed pedelec. Deze tandem is ook een stadsfiets voor alledag waarmee je kinderen afzet aan de school en daarna inkopen doet. In een handomdraai kantel je het zitje en wordt hij een cargofiets voor grote inkopen of een reisfiets als je er een zonnepaneel op legt.

lancement en Europe_map_TST_2021.jpg

Raf zal deze als racefiets gebruiken bij de volgende Sun Trip 2021 Europe. De start is voorzien in juni in Brussel.

 

Het virus heeft ons deze keer gedwongen om dichter bij huis te blijven. In rechte lijn naar Azië vonden de organisatoren te riskant, want als één land terug in lock down gaat, geraken we er niet. Een lus doorheen Europa geeft meer flexibiliteit. Het ontbreken van visumplicht maakt dat we onze lus kunnen aanpassen indien nodig en de race altijd kan doorgaan. Bovendien is dit een uitgelezen kans om deze ecologische race meer zichtbaarheid te geven in Europa en de duurzaamheidsboodschap uit te dragen.

 

De Europese Commissie ziet dan ook de race als een uithangbord voor de Green Deal en als een gelegenheid om nieuwe energiebronnen in de aandacht te brengen. Deze zonnefietsen demonstreren alvast één mogelijkheid die kan helpen om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zal daarom het startschot geven voor de volgende Sun Trip 2021 in Brussel

COVER ned 2.jpg

Wil je meer weten over zonnefietsen, zijn boek is te koop.

Boek : Nederlands, 220p € 29,5 Harde kaft ISBN 9 789492 419491 Te bestellen via raf@divisie.be

bottom of page